پوسترها صفحاتی هستند که معمولاً در ابعادی بزرگتر از A4 طراحی و چاپ میشوند و هدف از آنها اعلان یا تبلیغ موضوع و رویدادی خاص است. پوسترها بدین جهت که برای تبلیغات و اطلاع رسانی مورد استفاده قرار میگیرند در محیطها و در مسیر تردد عموم، مانند فروشگاهها ، رستورانها ، سالنهای سینما و تئاتر وغیره، نصب و استفاده میشوند. زمانی که شما میخواهید محصولی را تبلیغ کنید و یا رخدادی را اطلاع رسانی کنید و هدف شما عموم مردم هستند، باید مسیرهای پر ترددی را انتخاب کنید که جمعیت زیادی از آنجا عبور میکنند در چنین شرایطی شما دیگر نمیتوانید یک بنر بزرگ به جایی متصل کنید تا توجه مردم را به خود جلب کند، در این موارد بهترین روش تبلیغ و اطلاع رسانی با استفاده از پوستر است. از نکات مهم و کلیدی در طراحی پوستر این است که طراحی به صورتی باشد که مخاطب را در نگاه اول به خود جذب کند، این امر باعث دیده شدن محصول و یا اطلاعیه شما به صورت کامل میشود.
در طراحی پوستر باید مبانی و اصول مناسب ترکیببندی را رعایت کرد تا پوستر از لحاظ بصری تاثیرگذار و موفق باشد و علاوهبر آن باید خلاقانه هم باشد تا مورد توجه قرار گیرد. در ادامه بعضی اصول و مبانی بصری تاثیرگذار در طراحی پوستر همراه با نمونههای تصویری را مرور می کنیم.
مبانی اولیه
لازم به ذکر است اولویت اول در طراحی پوستر جنبهی اطلاع رسانی است اما در کنار آن، وجه خیالانگیز و خلاقانهی تولید ایماژ نیز در صورتی که به انتقال مفهوم و پیام تصویر خللی وارد نکند مجاز و مورد قبول است. در سادهترین صورت میتوان با رعایت مبانی اولیه طراحی و تضاد سطوح مختلف و ترکیببندی عناصر به ترکیب مناسبی در طراحی پوستر دست یافت. مانند نمونهی زیر که با سادهترین عناصر به ترکیب موفقی رسیده است.
کادر مناسب
کادر پوستر همان محدودهی طراحی پوستر است و قبل از شروع طراحی پوستر انتخاب آن صورت میپذیرد.کادر عمودی کادر خبری است و هر چه کادر باریکتر باشد خبر تند و تیز تر به مخاطب منتقل می شود و حالت رسمیتر و با صلابت تری نسبت به کادر افقی که آرام و ساکن است دارد. مضامین داستانی، مذهبی و طبیعت را میتوان در غالب کادر افقی در نظر گرفت. کادر خشتی یا مربع با القای حس دوستانه و متعادل برای موضوعاتی همانند صلح ،آشتی و موضوعات مربوط به کودکان مناسبتر است. پوستر زیر با انتخاب کادر مربع برای پوستر فیلم با نام «زنانگی» تناسبی بین فرم مربع و محتوای پوستر ایجاد کرده است همراه با رنگهایی خاکستری آبی.
رنگ
انتخاب مناسب فرم و رنگ در پوستر نیازمند آشنایی طراح با کنتراستهای رنگی متفاوت و کمیت و وسعت سطوح رنگهاست. هارمونی رنگها و تضاد و انطباق آنها با هم اصلی بسیار مهم در طراحی است. کمپوزسیون خوب یعنی ترکیب بندی به جا و مناسب فرم در کادر به نحوی که یک طرح واحد را تدائی کرده و چشم نواز باشد.گروهی از رنگها در کنار یکدیگر جلوه ای زیبا و مناسب دارند. طراح با علم رنگ شناسی خود می بایست به درستی رنگهای مورد نیاز طرح را انتخاب کند
از آنجاییکه رنگها در ما انرژیها و حالتهای مختلف را ایجاد میکنند انتخاب رنگ در پوستر حائز اهمیت است. انتخاب رنگ پوستر باید متناسب با موضوع انجام شود. با توجه به موضوع پوستر، رنگها میتوانند کاملا جسور، نامحسوس و یا رمانتیک باشند. رنگ پوستر میتواند یک سطح رنگی تخت یا با سایه روشنی از همان رنگ باشد یا ترکیبی از رنگها با وسعت سطوح متفاوت باشد.
طراح پوستر در حیطه موضوع مورد نظر باید به خوبی رنگهای جذاب را شناسایی و در پوستر به کار ببرد. در طراحی برای نهاد یا ارگان خاص، میتوان پوسترهایی در قالب و رنگ مشخص طراحی کرد که به نسبت هر موضوع تنها متن و محتوای آنها تغییر یابد. پیشنهاد میشود در طراحی پوستر از رنگهای محدود استفاده کنید تا تمرکز بیشتری برای مخاطب ایجاد کند و موجب شلوغی و و بینظمی بصری نشود.
در پوستر خوب هارمونی رنگها و کنتراست تصویر باید استاندارد باشد. در انتخاب ترکیب رنگی خوب و مناسب میتوان از ترکیبات همنشینی رنگ ها و کنتراستهای هفتگانه رنگ بهره برد.
نمونهای از پوسترهایی که رنگ در طراحی آنها عنصری غالب است:
تایپوگرافی
استفاده از خط و نوشتار یکی از قابلیتهای پرکاربرد در طراحی پوستر است. استفاده از ویژگی بصری خطوط علاوه بر انتقال پیام در غالب نوشتار به طراح امکان ایجاد ترکیببندیهای گوناگون و خلاقانه را هم میدهد. خط در عین حال که عنصر مهم و تاثیر گذار از لحاظ بصری است به راحتترین وجه پیام را نیز منتقل میکند. برخی طراحان به تنهایی از همین قابلیت برای ترکیببندی، انتقال پیام و جذابیتهای بصری در طراحی پوستر خود بهره میبرند.
برخی نمونههای تصویری پوسترهای تایپو محور:
استفاده از عکس در پوستر
همانطور که برخی پوسترها تاپوگرافی محور و برخی رنگ را به عنوان عنصر غالب طراحی خود قرا می دهند، عکس نیز عنصر بصری دیگری است که میتوان در طراحی پوستر از آن استفاده کرد یا تلفیقی از کاربرد عکس و نوشته را در طراحی پوستر خود انتخاب کرد. در هر صورت باید عناصر بصری بر قامت پوستر بنشینند و علاوه بر انتقال پیام و مفهوم که هدف اصلی پوستر است، کلیت تصویری اثر گذاری ایجاد کنند.
خلاقیت در پوستر
بدین معناست که طرح ما حاکی از ایدهای مبتکرانه و خاص بوده و مخاطب را پس از دریافت آن ایده به وجد آورد. این ایده مبتکرانه عامل جذابیت را در پوستر تقویت کرده و باعث ماندگاری آن می گردد. برای طراحی پوستری خلاقانه میتوان از همه قابلیتهای بصری و ترکیب آنها با هم بهره برد و پوستری زیبا و خلاقانه ایجاد کرد.
دیدگاهتان را بیان کنید