همراه با رشد جمعیت و نوآوریهای جدید در عرصه علم و صنعت، نیاز به مستندات چاپی، روز به روز افزایش می یابد و با وجود ظهور تکنولوژی های جدید، نیاز به چاپ همچنان حس می شود.
چاپ به معنی انتقال نقش و تصویر با تیراژ بالاتر از یک عدد، در آغاز ظهورش برطرف کننده نیازهای فرهنگی بود. اما اکنون با توسعه مبادلات کالا جزء جدایی ناپذیر تجارت، صنعت و فرهنگ شده است به طوریکه در اطراف خود مستندات چاپی فراوانی همچون کاتالوگ، اوراق، کارت ویزیت، بسته بندی های مختلف، کتاب، مجله، روزنامه و هزاران چیز دیگر را می بینیم.
در رسیدن به آنچه که ما در انتها مشاهده می کنیم، همچون جعبه یک محصول، صنایع مختلفی به کار گرفته شده است و این همه، نتیجه کار طراحی، لیتوگرافی، چاپ و موارد دیگر است. دقت و کنترل همه مواردی که از طراحی تا چاپ وجود دارد ما را به نتیجه ای مطلوب می رساند.
طراحان گرافیک بسیاری داریم که تجربه لازم در امور چاپ و نکات فنی آن، که لازمه گذشت زمان است را ندارند. این مسئله باعث می شود که ایده های بسیار خلاقانه آنها که بر روی مانیتور کامپیوتر زیبایی فراوانی دارد، به هنگام چاپ از رنگ و آب بیفتد و آن جلوه را نداشته باشد. برخورداری از تجربیات دیگران که گاهی از طریق مشورت و گاهی از طریق مطالعه حاصل می شود، بسیار مفید و کارآمد خواهد بود.
بنابراین با توجه به اینکه هرروز شاهد ظهور امکان چاپی جدیدی هستیم که هر کدام از آنها ویژگیهای خاص خود را داشته و کنترل و مراقبت های خود را می طلبد، معقول تر و صحیح تر آن است که طراحان قبل از آنکه شروع به طراحی کنند شیوه چاپ را نیز مد نظر داشته باشند و محدودیت های آن را بشناسند.
البته سایتهایی نیز وجود دارند که امکاناتی نظیر طراحی آنلاین و سپس سفارش آنلاین طرح چاپی آماده شده را دارند که در آن صورت دیگر سفارش دهنده نیاز مبرم به داشتن اطلاعات بالا در مورد نحوه چاپ محصولات ندارد. اگر چه همواره مطلع بودن بهتر از ندانستن است.
صحبت کردن از روشهای مختلف چاپ در شرایط حاضر که هر روزه فنآوریهای تازهتری در این حوزه ظهور می کنند خیلی دقیق و فنی نخواهد بود. اما میتوان تکنیکهای چاپ فعلی را در دو دسته کلی تقسیمبندی کرد:
چاپ افست و چاپ دیجیتال
الف) چاپ افست
چاپ افست یکی از پررونق ترین و فراوان ترین چاپ هاست که از دلایل اصلی آن چاپ روی کاغذ با کیفیت بسیار عالی است. بنای چاپ افست بر ترکیب رنگها بر اساس چهار رنگ آبی(C)، ماژنتا (M)، زرد (Y) و سیاه (K) است. شاخص عمومی افست تیراژ معمولا بالای سفارشات است که به طور معمول هزار نسخه است.
ساز و کار چاپ افست
ب) چاپ دیجیتال
روشی است شبیه اتفاقی که در پرینترهای رومیزی میافتد؛ با این تفاوت که ماده اثرگذار روی کاغذ پودر رنگی است که در اثر حرارت به صورت لایههای رنگ روی کاغذ می نشیند. حسن بزرگ چاپ دیجیتال سرعت فوقالعاده (در حد ساعت) و تیراژ دلخواه (و عموما پایین) سفارشات است. هزینه این چاپ در تیراژ برابر بسیار بیشتر از چاپ افست است. کارتهای ویزیت عموما به روش افست چاپ میشوند، مگر اینکه سفارش دهنده مشمول محدودیت زمان باشد یا تیراژ محدودی از کارت را سفارش دهد. در این صورت چاپ دیجیتال به صرفهتر است.
دیدگاهتان را بیان کنید