برای شروع طراحی ابتدا باید موارد و اصولی را که پایه و مبانی هنری و اصول طراحی در تبلیغات و چاپ است را مد نظر قرار داد. شیوههای ایجاد ترکیببندی در طراحی متفاوت است. یکی از این شیوهها استفاده از ترکیب رنگی یا کمپوزسیون رنگی است که که توسط تیرگی روشنی، سردی و گرمی و تُن رنگها، تباین رنگها، کنتراست وسعت سطح، کنتراست فام رنگی، کنتراست مکملها، هارمونی رنگی و چیدمان مناسب رنگها در کنار هم حاصل میشود. بهکارگیری این اصول باعث ایجاد زیبایی بصری در طراحی ما و جذب مخاطب میشود. در نهایت نوع چیدمان و همنشینی رنگها در کنار هم باید باعث چرخش نگاه بیننده شود و کنجکاوی و اشتیاق مخاطب را برانگیزد.
نظریهی رنگ:
همانطور که گفتیم رنگ یکی از تأثیرگذارترین عوامل در طراحی گرافیک و ایجاد حس و حال مفهوم است. طراحان گرافیک میتوانند برای هر شرکت پالت رنگی مخصوصی ایجاد و در مواقع لزوم از آن استفاده کنند. انتخاب پالت رنگ بر اساس محدودیتهای موجود در چاپ و قابلیتهای آن صورت میگیرد و میتواند بخشی از هویت سازمانی شرکت مربوطه باشد.
رنگمایه یا (Hue)
رنگمایه همان رنگ است و در واقع نامی است که به رنگهای مختلف اطلاق می شود؛ مانند قرمز، سبز، آبی، زرد و مانند آنها.
غلظت (Saturation)
خلوص یا غلظت یک رنگ به خاکستری موجود در آن مربوط میشود. یک رنگ خالص یا با غلظت بالا هیچ نشانی از خاکستری ندارد و سر زنده است، در حالی که کاهش غلظت و در واقع افزودن خاکستری به آن حالت مرده ای به رنگ میدهد.
ارزش رنگ (Value)
ارزش هر رنگ به میزان سفیدی و سیاهی افزوده شده گفته میشود. میزان سفید یا سیاهی موجود در یک رنگ، حس و حال متفاوتی به آن میدهد. برای نمونه رنگ قرمز آتشی وقتی کمی مشکی به آن افزوده شود، حال و هوای اشرافی به خود میگیرد.
تباین رنگ(conterast)
کیفیتی حاصل از تفاوت بارز میان جلوه های دو رنگ مقایسه شده با یکدیگر .
هماهنگی رنگی (colour harmony)
در هر نوع ادراک حسی، کیفیت “هماهنگی” از روابط متعادل میان همه عناصر محرک حاصل میشود. بنابراین، رنگها را در صورتی “هماهنگ” میدانیم که در ارتباط باهم خوشایند جلوه کنند.
پالت رنگ
پالت رنگ مجموعهای از رنگهای مورد استفاده در هر سفارش طراحی گرافیک است که در نرمافزار تعریف می شود. طراحان غیر حرفهای بهطور معمول از پالت رنگیCMYK موجود در نرمافزار استفاده میکنند و کمتر پیش میآید که خود به ایجاد یک پالت رنگ مناسب با کار شرکت اقدام کنند. اما بهکارگیری چنین امکانی در نرم افزارهای گرافیک، کار طراحی گرافیک را برای هر شرکت سادهتر و سازماندهی شدهتر میکند. این فرایند ممکن است در ابتدا کمی وقتگیر باشد اما در ادامهی طراحی ، دقت و سرعت بالاتری ایجاد خواهد کرد.
طبقهبندی رنگها
برای رنگها می توان طبقهبندیهای مختلفی در نظر گرفت.
طبقهبندیهای کاربرده از جمله: ورزشی، طبیعت، راهنمایی و رانندگی، خطر، کودکانه.
طبقهبندی نوع سرد، گرم، طبیعی، پاستلی، تند و مانند آنها.
همنشینی رنگها
قرار گرفتن رنگها در کنار هم حس و حال متفاوتی را ایجاد میکنند، به طوی که میتوان گفت همنشینیهای مختلف به نوعی تداعیکنندهی حالتهای زیر است:
تأکیدی، طبیعی، فرهنگی و تاریخی، خاموش، اشرافی، مترقی، آرام، پر تحرک، پایه.