وبلاگ فدک پرینت

مبانی ترکیب‌بندی در طراحی کارت ویزیت

ترکیب‌بندی یا کپوزیسیون در کارت ویزیت جای دادن منطقی عناصر تجسمی در فضای دوبعدی و یا در فضای سه بعدی مورد نظر است.
ترکیب بندی در کارت ویزیت، تحت قواعد و اصول معین و محاسبات دقیق انجام می گردد و بین عناصر تصویری ارتباط و پیوند ایجاد می کند و هر ترکیب‌بندی بر اساس کادر و قاب تصویر معنا پیدا می‌کند. نظم و ترتیب دادن عناصر تصویر، برنامه ریزی کردن بین عناصر تصویری، منسجم کردن قسمت ها با هم و ترکیب و کنار هم قرار دادن آن ها، ساختار و سازماندهی عناصر تجسمی و بالاخره هماهنگ کردن همه ی اجزاء با هم، مفهوم ترکیب را در کارت ویزیت مشخص می کند. علاوه بر این می توانیم ایجاد هماهنگی و مطابقت بین دو یا چند واحد متشابه و یا متفاوت را ترکیب یا کمپوزیسیون بگوئیم.

انتخاب کادر مناسب در کارت ویزیت

کادر یا قاب تصویر، محدوده‌ی فضا یا سطحی است که اثر طراحی در آن محوطه شکل می‌گیرد و اثر چه یک عکس، اعلان و یا حتی تنها نوشتار باشد برای ترکیب‌بندی و تاثیرگذاری بیشتر باید مبانی ترکیب‌بندی تصویر را رعایت کند. ایجاد یک ترکیب موفق هم در جلب توجه مخاطب و بیننده مؤثر است و هم در رساندن پیام بصری مورد نظر طراح. محدوده و فضای اثر هنری یا طراحی شما به هر شکل که انتخاب شود در تأثیرگذاری بر نیروهای بصری و ترکیب آن‌ها مؤثر است. در واقع طراح با انتخاب بخشی از فضا و جدا ساختن آن از سایر بخش‌ها و فضای پیرامون توسط کادری مشخص دو عمل انجام می‌دهد: اول اینکه ارتباط کادر را با محدوده‌ی داخلی اثر برقرار می‌کند و انرژی بصری را که از درون به بیرون گرایش دارد محصور می‌کند و دیگر اینکه انرژی‌های بصری بیرون از کادر را که می‌خواهند به درون نفوذ کنند به کنترل خود در می‌آورد. ترکیب‌بندی همچنین می‌تواند بر حسب تقسیمات افقی یا عمودی انتخاب شود. در انتخاب کادر مناسب کارت ویزیت باید به زمینه فعالیت و موضوع مربوطه توجه کرد کرد و متناسب با آن کادر مناسب را انتخاب نمود. چنانچه کادر افقی دلالت بر وزن فاصله و وسعت و پهنا دارد و کادر عمودی دارای تضاد شدید با جهت افقی و دلالت بر سبُکی و ارتفاع و عمق دارد.

عناصر بصری  تأثیرگذار در طراحی کارت ویزیت:

عنصر خط در کارت ویزیت

خط از دیگر عناصر بصری تأثیرگذار در فضای تصویر و طراحی است و منظور از آن تجسمی معنایی از عنصر خط است که در نشان دادن حرکت ممتد و پیوسته بر سطح یا فضا ایجاد می‌شود. خواه به شکل نوشته‌ای با ضخامت خواه بدون ضخامت و یا مرز پیرامون دو یا چند سطح یا محل برخورد دو سطح با زاویه مختلف یا مرز حاصل از تباین دو سطح رنگین با تیرگی‌های متفاوت به صورت‌های زیکزاک، متقاطع، منحنی و… را شامل می‌شود.

 

انتخاب رنگ در کارت ویزیت

کیفیت و کمیت رنگ ها نیز از عوامل موثر در طراحی است و نحوه استقرار و جای دادن رنگ‌ها در ترکیب‌بندی خوب فوق العاده اهمیت دارند.
تعیین آن‌که در یک اثر بصری کدام عنصر بر دیگری غالب است بستگی به ماهیت طراحی دارد. گاه در طراحی یک کارت ویزیت خط و نوشتار حائز اهمیت است و در طراحی دیگر استفاده از سطوح رنگی و بهره‌گیری از کیفیت بافت تصویر اهمیت می‌یابد.
گاهی می‌توان برای زیبایی یا ایجاد ترکیب‌بندی مناسب در تصویر از چرخش سطوح رنگی هماهنگ با هم در کادر تصویر استفاده کرد.

 

ترکیب‌بندی به وسیله سطوح رنگی در طراحی کارت ویزیت

انتخاب بافت در کارت ویزیت

بافت از عناصر تأثیر گذار و مؤثر در ترکیب‌بندی بصری که به دو شیوه می‌توان به این کیفیت بصری در طراحی دست یافت. وجود بافت‌های مختلف موجب حساسیت بخشیدن به سطح‌های گوناگون در اثر می‌شوند و موجب می‌شوند هنگام مشاهده تصویر تنها تیرگی ـ روشنی‌ها دیده نشوند، بلکه حس بینایی و لامسه با هم ترکیب شده و نرمی، خشنی، سردی، سکون نیز احساس ‌شود و به مخاطب احساس بیشتری منتقل شود و به دو شیوه می‌توان به این کیفیت بصری در طراحی دست یافت.

بافت تصویری

این بافت به صورت شبیه‌سازی از اشکال و اشیاء طبیعت به صورت واقع‌نما ساخته و پرداخته می‌شوند و با روئت آن‌ها احساسی را که قبلا از طریق لمس چیزها تجربه کرده‌ایم مجددا در ما بیدار می‌کند. مثل بافت اشیاء در تصاویری که در عکاسی از اشیاء ضبط می‌شود و یا بافت چیزهایی که در نقاشی‌های طبیعت‌گرا برای نمایش جنسیت و حالت اشیاء به صورت واقع‌نما ساخته و پرداخته می‌شوند.

بافت‌های ترسیمی

این بافت‌ها به روش‌های گوناگون تجربی و برای ایجاد تأثیرات بصری خالص، بدون هدف شبیه‌سازانه اشیاء از طبیعت به‌وجود می‌آیند. بخش قابل توجهی از تأثیرات بصری در آثار نقاشی انتزاعی و آثار گرافیک معاصر ناشی از به‌کار گرفتن این بافت‌های ترسیمی است که به روش‌های گوناگونی توسط هنرمندان با استفاده از عناصر مختلف ابداع می‌شوند.
بافت‌های ترسیمی با استفاده از تراکم و تکرار خطوط، نقاط ویا نقش‌مایه‌های خاص در ترکیب‌های متنوع، و یا با استفاده از لکه‌های تیره ـ روشن و رنگی و یا با به‌کار گرفتن مواد و ابزارهای مختلف به‌وجود می‌آیند و تلفیقی از حس بصری و حس لامسه را ایجاد می‌کنند.