وبلاگ فدک پرینت

اصول طراحی و چاپ به شیوه‌ی افست

افست سیستم چاپ چهار رنگ است که امروزه به‌طور گسترده برای چاپ انواع بروشور، کاتالوگ، کارت ویزیت و هر آن‌چه در تیراژ و کیفیت بالا چاپ می‌شود مورد استفاده قرار می‌گیرد. در چاپ افست سیستم رنگی BLACK, YELLOW, MAGENTA, CYAN (CMYK) است و رنگ‌ها به صورت جداگانه بر روی کاغذ چاپ می‌شوند.
در ادامه نکاتی که برای دستیابی به یک فایل حرفه‌ای چاپ افست باید رعایت شود مرور خواهیم کرد.
لازم به ذکر است سیستم چاپ رنگی افست CMYK است
رزولوشن طراحی بر روی ۳۰۰ dpi باید باشد

تأثیر رنگ و نوشتار در چاپ افست

از آن‌جایی‌که رنگ از عوامل مهم در هر کار گرافیکی است و نوشتار نیز وظیفه انتقال پیام به مخاطب را دارد، توجه به رنگ و انتخاب درست آن نیز بسیار اهمیت دارد. بنابر این به‌کار بردن رنگ مناسب برای نوشتار در سفارش چاپی بسیار مهم است .

در انتخاب رنگ نوشتار همیشه این سه وضعیت باید توجه داشت:

برای جلوگیری از مات شدن رنگ مشکی مود لایه راMultiply قرار دهید که این امر باعث می‌شود رنگ بک‌گراند در داخل مشکی بیاید.
گاهی سفارش دریافتی شما تکرنگ است که در آن صورت باید با استفاده از یک رنگ مناسب، سفارش را انجام دهید؛ یعنی با بهره‌گیری از ترامهای مختلف در زمینه و نوشتار به خوانایی و جذابیت بیشتر عنوان و متن مطالب کمک کنید. از فضای تکرنگ که بگذریم، در حالت رنگی یا چهار رنگ هم میتوان برای بهتر خواندن متن از این امکان یعنی تضاد رنگی به‌درستی بهره برد.
در فونتهای کوچک از خط دورِ بیش از یک میلیمتر استفاده نمی‌شود اگر بخواهید از رنگ برای خط دور حروف استفاده کنیم، باید توجه داشته باشیم که داخل فونت را پر می‌کند و نوشته زیبا نمی‌شود، اما در قلمهای با شماره‌ی بزرگتر میتوان از خط دور استفاده برد.

هنگام استفاده از خط دور در فونتهای کوچک، باید از یکی از چهار رنگ اصلی کمک گرفت؛ به سبب آن که اگر از رنگ ترکیبی استفاده شود، در صورت تنظیم نبودن دستگاه چاپ، با کوچکترین خطا در یکی از مراحل چاپ، این موارد پیش می‌آید:

علاوه بر این‌ها، باید پیش از فرستادن هر فایل به صورت نهایی برای خروجی فیلم و زینک به این نکته‌ها توجه کرد:

هر اقدامی در رنگ و جابه‌جایی نوشتار میخواهیم انجام دهیم، کامل باشد، مانند: تنظیم خطوط، پاراگراف‌بندی، تغییر رنگ‌ها، اندازه‌ی قلم، انتخاب رنگ نهایی نوشتار

برای اطمینان از تغییر نکردن نوشتار در مرحله‌ی خروجی فیلم و لیتوگرافی، نوشتار را می‌توان به تصویر تبدیل کرد یا به‌اصطلاح (CONVERT) کردن نوشتار.
همچنین، در ادامه دقت به فعال بودن یا نبودن دکمه‌ی (OVER PRINT) از دیگر نکات مهم است. هرگاه میخواهید رنگ نوشتار روی رنگهای دیگر چاپ نشود و زیر نوشتار سفید باشد، باید قسمتOVER PRINT را غیرفعال کنید و هنگامی که می‌خواهید نوشتار روی زمینه‌ی رنگی بیاید و با رنگ زیرین ترکیب شود، آن را فعال کنید.

در برنامه‌های بُرداری مانند: «کارل دراو و فری‌هند به‌صورت پیشفرض برای رنگ سیاه نوشتار «OVER PRINT» فعال است و زمانی که رنگ نوشتار را از رنگ سیاه به رنگ دیگر تغییر کند خود به خود از آن حالت خارج می‌شود و زیر نوشته را خالی میکند. در بیشتر موارد ندانستن وضعیت فعال یا غیرفعال بودن این گزینه سبب خطاهای چاپی می‌شود؛ بنابراین توجه به آن ضروری است.

در خصوص رنگ سیاه به سبب این که روی هر رنگی مینشیند، آن را تیره‌تر می‌کند و نوشتار بهتر دیده میشود، OVER PRINT بودن آن مانعی ندارد؛ زیرا اگر زیر نوشتار ریز سفید شود یا اگر نوشته به هر دلیلی در چاپ جابه‌جا شود، در اطراف نوشته، سفیدی کاغذ پیدا میشود و مطلب را ناخوانا می‌کند.
نکته‌ی دیگر در خصوص رنگ سیاه آن که باید به تنهایی برای نوشتار ریز در فیلم و زینک دیده شود. توجه به این امر سبب میشود اگر به هر دلیلی در نوشتار نیاز به اصلاح باشد، تنها زینک سیاه تغییر کند و فعال بودن گزینه OVER PRINT در صورتی که کلمهای حذف شود، در متن جای خالی آن را نشان خواهد داد.

فایل نهایی در چاپ افست