برای آشنایی با اصول طراحی لوگو و نشانه ابتدا باید با تعریف و کاربرد و ضرورت طراحی و انواع شیوههای معمول لوگو آشنا شوید و سپس با توجه و رعایت اصول طراحی و زیباییشناسی خاص آن به طراحی مناسب با کاربری بپردازید. لوگو یا نشانه یکی از مهمترین عناصر ارتباط با مشتریان و مهمترین عامل در ایجاد و شکلدهی هویت بصری یک سازمان یا نهاد عمومی یا خصوصی و حتی کسبوکار شخصی و در حکم امضای شخص حقیقی است. ارتباطی صریح، سریع و خلاق که در وهله اول احساس بیننده را نسبت به شما بر می انگیزد و زمینهی لازم در کسب کارتان را به سادهترین و کوتاهترین زمان منتقل میکند.
یک لوگو در واقع، سمبلی بوده که مشخصات شرکت را نمایان میسازد. زمانی که یک لوگو تایپ در صفحه سربرگ قرار میگیرد بهعنوان بخشی از هویت شرکت تلقی میگردد.
لوگو ابزار با ارزشی است جهت شناخت سریعتر شرکت و فعالیتهایش. این ارتباط باید به گونه ای باشد که موارد زیر را به صورت کامل پوشش دهد :
• تامین نیاز های بصری چشم ( اعم از رعایت تناسبات، رنگ و غیره)
• انتقال مفهومی خاص به روشی جذاب خلاقیت
• متوجه ساختن بیننده از فیلد کاری شما یا نام تجاریتان
تقریبا تمامی لوگو یا نشانها از لحاظ بصری به سه دسته تقسیم میشوند
- لوگوی تصویری یا آیکونیک ، (لوگو گرافیکی یا پیکتوگرام)
- لوگوی متنی یا نوشتاری (لوگوتایپ، مونوگرام)
- لوگوی ترکیبی (نوشتار و تصور)
اگر چه این دسته بندی ها مطلق نیستند و خلاقیت را نمیتوان در چهارچوب دستهبندیها محدود کرد، لوگوهایی وجود دارند که ویژگی چندین دسته را یکجا دارند ؛ ولی برای درک عمیقتر مساله ، لوگوها را در یک چهار چوب ساده و دقیق دستهبندی کردهایم تا جداگانه به بررسی مزایا و معایب هر یک بپردازیم.
لوگوی تصویری یا نمادین (آیکونیک)
لوگوی تصویری که با نام آیکون (Icon) هم شناخته می شود در واقع سمبلها و نمادها و گرافیکهای ساده شدهای هستند که بازتاب دهندهی نمودی از شرکت و یا محصولی خاص از آن شرکت یا برند است. لوگوهای تصویری را می توان با متن یا بدون متن بصورت تنها استفاده کرد. این نوع از لوگو شاید رایج ترین لوگو باشد که طراحی آن نیازمند تخصص و خلاقیت طراحان با تجربه است. لوگو های تصویری بهترین مورد برای اندازههای کوچک یا تکثیر با رزولوشن پایین می باشد. لوگوهای تصویری خود به چند نوع دستهبندی میشوند. ممکن است تصویر رابطه مستقیم یا غیر مستقیم با موضوع داشته باشد و یا از عناصر نمادین و فرهنگی و ملی در طراحی آنها استفاده شده باشد و یا اساسا بدون ارتباط تصویری با موضوع سازمان مورد نظر باشند.
لوگوی نوشتاری (لوگوتایپ، مونوگرام)
در طراحی لوگوتایپ یا لوگوی متنی و نوشتاری نام برند یا شرکت شما در قالب یک فونت تایپ منحصر به فرد طراحی میشود. هزاران نوع تایپ فونت گوناگون با اشکال، حالات و اندازه های متفاوت وجود دارد که هر یک تاثیر و حس متفاوتی را به مخاطب منتقل میکنند. برای مثال فونتهای اسناد رسمی و اداری حالت رسمی و موقر دارند و برای طراحی لوگوتایپهایی برای این منظور استفاده از خوشنویسی و کالیگرافی فارسی که القا کنندهی اصالت و رسمیت است مناسب است. فونتهای ضخیم نشان دهندهی حسی از استحکام و قدرت هستند در حالیکه فونتهای کج و شیب دار سرعت و حرکت را القا میکنند. در طراحی لوگوتایپها میتوان از طراحی دستی و خوشنویسی به صورت دستی نیز استفاده کرد. در تعریف مونوگرام میتوان گفت نقش و نگاری که از طریق هم پوشانی یا ترکیب دو یا چند حرف برای شکل دهی یک نماد ساخته می شود مونوگرام نام دارد. زمانی که حرف اول یک کلمه برای طراحی لوگو استفاده میشود، آن لوگو در قالب مونوگرام طراحی شده است. استفاده از حرف اول از نام شرکت یا سازمان و طراحی دستی کاراکترها و نمادهای مرتبط نیز در این شیوه قابل استفاده است.
همچنین از تصاویر هم میتوان برای ایجاد جلوههای بصری زیبا درون لوگوتایپ استفاده کرد .
مهم ترین اصل در طراحی لوگوتایپ یا لوگوی متنی خوانایی و سهولت در شناسایی و تشخیص آن است، به طوری که طرح لوگوتایپ در ابعاد کوچکتر مانند کارت ویزیت هم به آسانی قابل خواندن و تشخیص باشد. در طراحی مونوگرامها نیز تمرکز بیشتر روی خوانایی و ترکیب ساده بود و طراحان کمتر به جنبهی گرافیکی و طراحی حروف توجه داشتند.
لوگوهای ترکیبی
همانطور که از نام آن پیداست لوگوهایی که ترکیب تصویر و نوشتار را به همراه دارند لوگوهای ترکیبی نامیده میشوند. در لوگو ترکیبی تصویر به عنوان نمادی از محصول یا سازمان مورد نظر بههمراه نوشتار منحصربفرد و اختصاصی، برای برند مورد نظر طراحی میشود. بسیاری از برندها در کنار لوگو تصویر و لوگوتایپ ، حرفنماد هم طراحی میکنند و متناسب با نوع امور تبلیغاتی و گرافیکی از یکی از آنها استفاده میکنند .
در لوگو ترکیبی باید سعی شود طراحی لوگو به گونه ای باشد که هارمونی نوشتار و تصویر با یکدیگر هماهنگ باشد. به عنوان مثال تصویری که در قالب دایره یا خطوط منحنی طراحی شده بهتر است لبههای حروف نوشتار آن هم گرد و منحنی باشد و در صورت زاویهدار بودن طرح تصویری، نوشتار نیز زاویههای مناسب و هماهنگ با تصویر داشته باشد.